Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 12 januari 2018

Op lokaal niveau meestrijden tegen de Plastic Soup

Tijdens de raadsvergadering van 11 januari 2018 heeft D66 Apeldoorn de motie Statiegeldalliantie ingediend. De statiegeldalliantie wil de overheid overhalen om statiegeld ook op blikjes en kleine flessen in te voeren, zodat onder andere zwerfafval afneemt en grondstoffen beter worden hergebruikt. De motie is, met tegenstem van de VVD, aangenomen door de gemeenteraad van Apeldoorn!

Statiegeldalliantie

Organisaties uit Nederland en België slaan de handen ineen en hopen daarmee te bereiken dat zowel de Nederlandse als de Belgische overheid statiegeld zullen invoeren op kleine flessen en blikjes, zoals dat nu het geval is in bijvoorbeeld ons buurland Duitsland. Waarom moet er ook statiegeld komen op blikjes en kleine flessen volgens de Statiegeldalliantie? “Statiegeld zorgt voor minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten en betere recycling van waardevolle materialen. Daarom moet in Nederland en België statiegeld op alle plastic drankflessen en blikjes worden ingevoerd.”

Partners Statiegeldalliantie

Onder andere de Consumentenbond en de Plastic Soup Foundation zijn al partner van de Statiegeldalliantie, maar ook verschillende gemeentes doen al mee! Onder andere gemeente Utrecht, Amsterdam, Maastricht, Leiden, Haarlem, Enschede en Zwolle zijn al partner van de Statiegeldalliantie. Wat D66 betreft hoort ook Apeldoorn thuis in dit rijtje. D66’er Dennis Russchen heeft dan ook deze motie ingediend en er daarmee voor gezorgd dat de gemeente Apeldoorn zich zal aanmelden als partner van de Statiegeldalliantie.

In Apeldoorn

Apeldoorn heeft grote ambities op het gebied van duurzaamheid. Apeldoorn gaat voor Energieneutraal en hiermee worden belangrijke stappen gezet. Kijk bijvoorbeeld naar de campagne ‘Besparen met je huis is kinderspel’, waar de eerste stappen mee zijn gezet in De Maten. Op apeldoorn.nl/energie lees je alles over de ambitie van onze gemeente.

 

Wat D66 betreft hoort bij een energie neutrale gemeente ook het zoveel mogelijk hergebruiken van grondstoffen. Grondstoffen die ook in plastic flesjes en blikjes zitten. Het is goed voor het milieu om op een duurzame manier met deze grondstoffen om te gaan. Daarom steunt D66 Apeldoorn de Statiegeldalliantie!

 

De motie is hier te vinden: http://apeldoorn.d66.nl/publicaties/motie-statiegeldalliantie/