Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 17 juli 2009

D66 wijst college de weg naar jongerenvoorzieningen

Het college gaat bekijken of jongeren tijdelijk in leegstaande kantoorpanden gehuisvest kunnen worden. Dit gebeurt op initiatief van D66, dat over deze kwestie al in oktober van het vorig jaar vragen stelde. “We zijn blij met deze toezegging van het college”, aldus <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />Paula Donswijk. “D66 vindt het belangrijk dat Apeldoorn een stad is voor iedereen, dus ook voor jongeren en studenten.”<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Frank Zweekhorst, bestuurder van Stichting 123 Beheer, dat leegstaande panden tijdelijk beheert, is blij met de beantwoording van het college. “We hebben al voor de zomer contact gehad met de gemeente Apeldoorn, maar u heeft iets in beweging gezet”, meldt hij telefonisch. Zweekhorst benadrukt de goede contacten en goede wil bij de gemeente Apeldoorn. “We zijn daar erg tevreden mee, maar het is belangrijk niet teveel tijd te verliezen”, zo voegt hij eraan toe. “Het is eigenlijk heel simpel, als wij nu een pand hebben dan kunnen daar binnen 4 weken studenten in wonen.” Hij voegt daaraan toe: “Het mooie van onze methode is dat er geen hele investeringen voor nodig zijn. Het kost bijna niets.”

D66 stelde meerdere malen vragen over het voorzieningenniveau voor jongeren en studenten in Apeldoorn. “We maken ons niet alleen zorgen over de huisvesting, maar ook over bijvoorbeeld sportvoorzieningen voor jongeren, en de uitgaansgelegenheden op het Caterplein”, zegt Paula Donswijk. Het college belooft een voortrekkersrol te nemen bij het realiseren van betaalbare sportvoorzieningen. Donswijk: “Wij zullen dit natuurlijk nauwlettend volgen.”

D66 blijft wel kritisch kijken naar houding van het college ten aanzien van het Caterplein. Het college gaat er van uit dat uitbreiding van het voorzieningenniveau niet nodig is. Want, zo laat het college in haar beantwoording weten: “Van algemene bekendheid is dat studenten vooral donderdagavond gaan stappen, en dat is nu een avond die in Apeldoorn relatief rustig is. Zo wordt op een natuurlijke wijze het gebruik van de horecazaken meer gespreid.”

Paula Donswijk: “De fractie is het niet eens met deze aanname. Studenten gaan zeker ook in het weekend uit, en er is nu al te weinig ruimte voor een bruisende sfeer. De toestroom van studenten die zo graag gezien wordt brengt verantwoordelijkheden met zich mee.” De fractie van D66 vreest dat het college zich met deze beantwoording te makkelijk aan het probleem onttrekt, en zou daarom graag zien dat het college ten aanzien van goede ideeën van ondernemers een open houding aanneemt, in plaats van de passieve houding die ze zich nu lijkt aan te meten. Zo zou de D66 graag zien dat ondernemers eenvoudiger een vergunning krijgen om aan de slag te gaan met een bruisende binnenstad.