Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 10 maart 2020

Een waterrijke PMA: Zwemwater, bluswater en de Rijn-Waal

Tijdens de PMA van 5 maart zijn er verschillende interessante onderwerpen besproken door de gemeenteraad. In dit artikel nemen we u graag in vogelvlucht mee door de onderwerpen, en de standpunten van D66 Apeldoorn. Bij vragen hierover mag u uiteraard contact met ons opnemen via D66@apeldoorn.nl.

 

 

Werkbezoek brandweerkazerne Apeldoorn Centrum

Raadslid Gavin Treep heeft deelgenomen aan het werkbezoek aan de brandweerkazerne Apeldoorn Centrum. Vanuit deze post staat de brandweer 24/7 paraat. Tijdens dit werkbezoek is, naast een rondleiding, ook inzicht gegeven in de financiële situatie en de uitdagingen waar de brandweer de komende tijd voor staat. Gavin: “De betrokkenheid en passie voor het vak waren duidelijk merkbaar bij de mensen van de Apeldoornse brandweer. Mooie en innovatieve ideeën op gebied van preventie, bestrijding en onderzoek gezien. Zoals slimme (privacy vriendelijke) sensoren die naast hulpdiensten ook een sociaal netwerk waarschuwen bij een noodgeval.”.

Parkeren Apeldoorn West

De populaire attracties in Apeldoorn-West zorgen een aantal dagen per jaar voor een parkeerprobleem in de buurt van de J.C. Wilslaan. Om te voorkomen dat de J.C. Wilslaan met name tijdens de zomer vol loopt met geparkeerde auto’s, wordt er gebruik gemaakt van oude voetbalvelden van AGOVV als overloopparkeerplaats. De gemeenteraad moet nu gaan beslissen of deze oplossing wordt voortgezet, of dat er een alternatief gekozen wordt zoals een transferium of een parkeerdek.

Omdat de gemeente moet bezuinigen, vinden wij het niet passend om grote uitgaven te doen voor transferia en parkeerdekken. D66 Apeldoorn ziet dan ook graag dat de huidige oplossing permanent gemaakt wordt, zeker overwegende dat er in de laatste jaren nooit klachten over het parkeren zijn binnengekomen. Wij zien wel kansen voor verbetering, zoals het bevorderen van de doorstroming naar de parkeervelden. Hier vindt u een uitgebreider artikel over het standpunt van D66 Apeldoorn rondom parkeren in Apeldoorn West.

Consultatie nieuw zwembad Apeldoorn Noord

Veel Apeldoorners zullen wel bekend zijn met De Sprenkelaar, sommigen hebben er misschien zelfs afgezwommen. Dit zwembad in Zevenhuizen heeft het einde van zijn levensduur bereikt en renovatie is geen optie meer. D66 Apeldoorn onderschrijft het belang van goed zwemwater: Nederland is een waterrijk land maar ook is zwemmen een toegankelijke manier om te sporten.

Het betreft een consultatie waarbij de gemeenteraad kan aangeven welke voorstellen uitgewerkt moeten worden: een 6 of 8 baans-bad van ofwel 25 of 50 meter. Door de huidige financiële situatie is het logisch dat we geen subtropisch zwemparadijs gaan bouwen, maar D66 kiest voor een modern, goed zwembad!

Voortgang beheersing kosten sociaal domein rapportage 1

Het college heeft met de raad afgesproken dat er elk halfjaar een rapportage komt over de opgelopen tekorten in het sociaal domein. D66 Apeldoorn is blij met de inzet van het college rondom dit belangrijke thema. Juist omdat het om meer gaat dan geld. De knelpunten zijn duidelijk in kaart gebracht en er worden concrete maatregelen in gang gezet. Tijdens de Voorjaarsnota zal er verdere discussie plaatsvinden over de inrichting van het sociaal domein. Een uitgebreider stuk over dit onderwerp kunt u hier lezen.

Lidmaatschap Euregio Rijn-Waal

D66 is groot voorstander van Europese samenwerking. De Euregio Rijn-Waal, grofweg een gebied dat loopt van de Veluwe, het noorden van Noord-Brabant tot Duitse steden als Kleve en Düsseldorf. De vraag is nu of Apeldoorn zich hierbij wil aansluiten. Volgens D66 Apeldoorn kan dit veel voordelen opleveren, zoals betrokkenheid bij zaken die spelen in de regio: Apeldoorn kan straks ook zelf onderwerpen aanleveren om te bespreken binnen de Euregio. Ook in de lobby richting Brussel, ziet D66 het als een kans om gezamenlijk op te trekken. Zes raadsleden worden lid van de Euregio, waaronder 1 van D66 Apeldoorn!