Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 16 mei 2019

Geloven in Europa

‘ The Future is Europe’ las ik vorig jaar op een gevel van een pand en ik kan niet anders dan het daar mee eens zijn. Niet alleen 75 jaar vrede hebben we te danken aan de Europese samenwerking, maar ook veel economische voorspoed. 

We zijn steeds meer wereldburger geworden, of het nu gaat om reizen of spullen kopen bij Amazon of Alibaba, allemaal grenzeloos. Bij die mondiale ontwikkelingen hebben we als Nederland Europa keihard nodig. Of het nu gaat om de internetbedrijven, zoals Facebook en Google, voldoende tegengas te geven. Maar ook in het economische spel met China, Rusland en de USA.
Ik ben blij dat ik bij een partij ben aangesloten die zich zonder enig voorbehoud ronduit voor Europa uitspreekt. Daarnaast is D66 aangesloten bij de Alde-fractie die staat voor fatsoenlijke waarden. Ik hoop dat er een Europees FBI gaat komen (criminaliteit houdt niet op bij de grens) en een Europees leger is niet alleen wenselijk maar broodnodig. Defensie heeft nu al een fors personeelstekort, dat ze niet meer krijgt vervuld.
Kritiek op de EU-organisatie is goed, maar daarom stap je toch niet meteen uit Europa? Je verhuist toch ook niet meteen naar een andere plaats als je het niet eens bent met gemeentelijk beleid? Ik heb vertrouwen in onze Alde-fractie en onze Nederlandse volksvertegenwoordigers dat ze blijven werken aan een transparanter en slagvaardiger Europa. Teveel zie ik landelijke politici ‘Brussel’ overal de schuld van geven, terwijl we met z’n allen Europa zijn.
Als lokale volksvertegenwoordiger vind ik dat we moeten blijven investeren in de relatie met Europa, zodat we hier optimaal profijt van kunnen houden. De afgelopen jaren heeft Apeldoorn al miljoenen van de EU mogen ontvangen. Wel ben ik van mening dat dit veel zichtbaarder moet zijn voor de inwoners. Met moeite heb ik een bordje kunnen vinden in de binnenstad waarop staat vermeld dat dit met Europees geld is gerealiseerd. Niet zo gek dat inwoners zich afvragen wat ze nu eigenlijk aan Europa hebben. Alhoewel; iedereen heeft Europa in zijn broekzak zitten, we betalen immers met euro’s.
Ik vind dat we met die zichtbaarheid als gemeente het goede voorbeeld moeten geven. Daarom wordt in de PMA van 23 mei (op de dag van de Europese verkiezingen) een motie behandeld om de Europese vlag voortaan standaard in de raadszaal te plaatsen, naast de al aanwezige vlag van Nederland en Apeldoorn.

Meer informatie over het programma van 23 mei.

Kijk uitzending terug: Vragen D66 Apeldoorn halen 1Vandaag.

Robert van Vliet
Fractievertegenwoordiger