Steun ons en help Nederland vooruit

Publicaties

Vragen over end-of-support Windows

D66 heeft uit de media vernomen dat de Nederlandse overheid 1,7 miljoen euro betaalt voor extra ondersteuning aan 5000 PC’s die bij de overheid op Windows XP draaien. Aanleiding hiervoor is dat de ondersteuning van dit besturingssysteem in april 2014 afliep. Computers met Windows XP worden hierdoor kwetsbaarder voor virussen en andere beveiligingsrisico’s.

RTV Apeldoorn deed recent een WOB-verzoek naar de PC’s binnen gemeente Apeldoorn draaien op Windows XP. Hieruit blijkt dat het gaat om vier computers. Bovendien worden voor deze PC’s geen extra licenties ingekocht om ze middels updates veilig te laten werken. Het college wilde de computers al eerder vervangen, maar dat werd tegengehouden door een personeelstekort, aldus het College in reactie op het WOB-verzoek.

Nadat Microsoft heeft besloten te stoppen met ondersteuning voor Windows XP, trekt Microsoft op 14 juli 2015 ook de stekker uit Windows 2003. Vanaf dat moment zullen er dus ook geen beveiligingsupdates voor Windows 2003 worden uitgebracht. Er bestaat daardoor een vrees dat de beveiligingslekken zullen worden misbruikt door hackers.

D66 maakt zich naar aanleiding van het bovenstaande zorgen dat de grote hoeveelheid persoonsgevoelige gegevens van Apeldoornse burgers waarover de gemeente, onder andere na de drie decentralisaties, beschikt door niet meer 100% veilig zijn en stelt daarom onderstaande vragen aan het college.

Gepubliceerd op 01-05-2015 - Laatst gewijzigd op 22-11-2018