Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 2 maart 2021

In gesprek met… Céline Blom

Céline Blom is onze fractievoorzitter voor D66 Gelderland in de Provinciale Staten, directeur-bestuurder bij Samenwerkingsverband IJssel Berkel (passend onderwijs), en onze Gelderlandse lijstduwer voor de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. Tijd om eens wat meer over Céline te weten te komen! Hieronder een vraaggesprek met onze aimabele provinciale fractievoorzitter.

Dag Céline!

Om maar met de deur in huis te vallen: om welke reden heb jij voor D66 gekozen en met welke fundamenten van de partij vereenzelvig jij jezelf?

Als jong meisje van 16 ben ik geselecteerd voor een United World College (.https://www.nl.uwc.org/home). UWC is een wereldwijde onderwijsbeweging die jongeren, landen en culturen samenbrengt voor een vreedzame en duurzame wereld.  Selectie vindt plaats op basis van motivatie en potentieel. Hierdoor krijgt iedereen een kans, en spelen culturele, politieke, religieuze of economische achtergrond geen rol.
In de 2 jaar dat ik daar zat, viel de muur en werd Nelson Mandela bevrijd. Omdat ik daar zat met jongeren uit 100 landen heb ik deze belangrijke gebeurtenissen heel intens beleefd én gevierd. Deze periode is de basis geweest voor mijn sociaal-liberale hart en vanzelfsprekend is ‘denk en handel internationaal’ een belangrijke richtingwijzer voor me. Nog steeds!

Je bent bestuurder binnen het primair (speciaal) onderwijs. De lockdown heeft veel uitdagingen met zich meegebracht. Welke inzichten heeft jou dit gegeven. En wat zijn de nieuwe uitdagingen voor onderwijs in deze tijd?

Veel kinderen lijden en hebben geleden onder de lockdown en het digitale onderwijs, hoe goed scholen ook hun best doen. Onderwijs is zo veel meer dan alleen taal en rekenen, het gaat ook over socialisatie, met elkaar spelen, ontdekken, op avontuur op het schoolplein! Ook hebben niet alle kinderen een fijne of veilige plek thuis. Zeker als gevolg van Corona neemt de druk in sommige gezinnen toe. En voor kinderen in het speciaal onderwijs is het soms extra lastig om zich op afstand te blijven ontwikkelen. Dit maakt dat we misschien wel anders moeten kijken naar onderwijs: niet in schotten, niet in ‘blijven zitten’ als een kind wat achter loopt op het schoolprogramma, niet in te vroeg selecteren op welk niveau een kind kan functioneren, maar wel in maatwerk, flexibiliteit, innovatie en minder aandacht voor alleen maar leerprestaties.


Dit maakt dat we misschien wel anders moeten kijken naar onderwijs:
in maatwerk, flexibiliteit, innovatie en minder aandacht voor alleen maar leerprestaties.


Als fractievoorzitter van D66 Gelderland ben je (naast onderwijs) ook woordvoerder voor o.a. regionale economie. Kun jij ons vertellen hoe de belangen van Apeldoorn worden meegenomen in de verdere ontwikkeling van de regionale economie?

In de uitwerking van de provinciale economische beleidsaccenten voor innovatie en internationalisering heb ik me er hard voor gemaakt dat het thema veiligheid is toegevoegd als aandachtspunt. Dit thema is onlosmakelijk verbonden aan digitalisering én innovatie. Ik heb specifiek aandacht gevraagd voor de ontwikkelingen in Apeldoorn rond het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (https://www.emerce.nl/nieuws/centrum-veiligheid-digitalisering-apeldoorn) waarin partijen als Saxion, ROC Aventus en Apeldoornse bedrijven vormgeven aan nieuwe kennis en toepassingen op het terrein van (digitale) veiligheid en aan oplossingsrichtingen voor vraagstukken, samenhangend met de inzet van nieuwe technologieën. Juist nu, in deze digitale tijden, is dit cruciaal! Daarnaast zijn hiermee nu al 6000 tot 8000 banen in Apeldoorn gemoeid. De markt en economische potentie ervan is echt enorm!


… Daarnaast zijn hiermee nu al 6000 tot 8000 banen in Apeldoorn gemoeid.
De markt en economische potentie ervan is echt enorm! 


Duidelijk, en een mooie groeipotentie! Iets heel anders… Stel je eens voor: je komt met voorkeursstemmen in de Tweede Kamer. Op welk gebied wil jij je vervolgens het liefst inzetten, en wat wil je vervolgens bereiken?

Het landelijk bestuur heeft mij gevraagd lijstduwer te zijn. Ik vind dat heel eervol en ik zie het als een manier om mijn steun uit te spreken voor D66 en Apeldoorn onder de aandacht brengen, maar heb niet de ambitie om de kamer in te gaan. Met veel plezier vertegenwoordig ik D66 en ben ik fractievoorzitter van D66 in Gelderland!

Apeldoorn gaat straks weer open. Je woont in onze stad, en hebt vast leuke aanraders voor ons! Welk plekjes in de stad raad je onze lezers aan?

Voor nu heb ik enorm genoten van de vele wandelingen op de klompenpaden in deze regio. Als straks alles weer open mag dan ga ik graag weer eten bij één van de vele gezellige restaurantjes, bijvoorbeeld bij De Heerlijckheyt, borrelen bij Rembrandt, lunchen aan het Raadhuisplein en weer winkelen aan de Koninginnelaan, maar het meest kijk ik uit naar het weer kunnen ontmoeten van elkaar!