Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 25 december 2018

Vrijwillig vuurwerkvrij met oud & nieuw

20 tegen 19 was niet de uitslag van een basketbalwedstrijd, maar de negatieve uitslag van de stemming over een motie voor vrijwillige vuurwerkvrije zones in de Gemeenteraad van Apeldoorn op 8 november jl. op initiatief van D66 Apeldoorn.

Deze motie had als doel om de overlast die door inwoners wordt ervaren zoveel mogelijk te beperken en de leefbaarheid te bevorderen. Niet door het opleggen van een verbod, maar het stimuleren van de dialoog over overlast.

In praktijk hebben we namelijk, rond de jaarwisseling, gedurende een kleine week last van lawaai, vervuiling, onveilige situaties en stress. Nog los van de wonden aan handen, gezicht en andere ledematen in ergste geval de dood. Niet voor niets noemt de Onderzoeksraad voor de Veiligheid de jaarwisseling het onveiligste feest van het jaar. Maar steunt ook de Nationale Politie het verbod van knalvuurwerk en pijlen.

Meningen verdeeld

Apeldoorners zijn verdeeld in hun mening over vuurwerk. Dat blijkt uit een recente enquête van De Stentor. De één vindt het prachtig om naar te kijken of om zelf af te steken, de ander ervaart er overlast van of vreest voor het welzijn van zijn huisdier. Gesteund door zoveel positieve reacties op het net niet halen van de motie, heeft een aantal politieke partijen besloten zelf een campagne te starten richting de komende jaarwisseling. Deze bestaat uit onder meer uit een posteractie.

De partijen (D66, GroenLinks, GemeenteBelangen, 50PLUS en Lokaal Apeldoorn) willen graag dat iedere Apeldoorner een fijne jaarwisseling heeft, met of zonder vuurwerk. Daarom zijn zij gestart met een actie voor de jaarwisseling 2018-2019 met een experiment om vrijwillige vuurwerkvrije zones te promoten. De boodschap van de campagne is dat inwoners met elkaar in gesprek gaan over waar in je buurt wel of niet vuurwerk af te schieten. Doel is om bewustwording te creëren dat veel mensen overlast van vuurwerk ervaren en dat je daar rekening mee kunt houden.

We moedigen bewoners aan om afspraken met elkaar maken over het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Initiatiefnemers kunnen de poster van de siteApeldoornDirectdownloaden of uit de Stedendriehoek van 27 december ophangen in hun vuurwerkvrije straat, buurt, speeltuin of plein.

Onderzoek

De net niet aangenomen motie heeft er ook voor gezorgd dat de vuurwerk-kritische partijen de koppen bij elkaar hebben gestoken voor een vervolgmotie. Op 6 december heeft de Gemeenteraad een motie aangenomen om in januari 2019 onderzoek te doen naar de wensen van Apeldoorners over vuurwerk. Dit betekent dat we met elkaar in gesprek blijven over hoe we op prettige wijze de jaarwisseling kunnen vieren, voor iedereen.

Prettige jaarwisseling!